1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kırmızı Et Fiyatları Düştü! 2024 Kırmızı Et Fiyatları

Kırmızı Et Fiyatları Düştü! 2024 Kırmızı Et Fiyatları

Kırmızı Et Fiyatları Düştü
Kırmızı Et Fiyatları Düştü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırmızı et fiyatları düştü! Yılbaşından bu yana gün geçtikçe artış gösteren kırmızı et, aylar sonra düşüşe geçti. Et ithalatı konusunda arz – talep dengesini sağlamak isteyen Et ve Süt Kurumu, kırmızı et satışlarında yüzde 8 ile 10 oranında bir indirime gitti. Yapılan indirimler sonrasında kilosu 650 TL olan kuşbaşı 580 TL’ye ve 600 TL’ye satılan kıyma ise 550 TL’ye düştü. Et ve Süt kurumu, et fiyatlarının yıl sonuna kadar düşeceğine işaret eden bir karara da imza attı. Kırmızı et ithalatı yıl sonuna kadar devam edecek! 

Kırmızı Et Fiyatları Düştü Ancak Yeterli Değil!

Kırmızı etin Ocak ayından bu yana sürekli olarak zamlanması, artık yerini indirimlere bıraktı. Et ve Süt Kurumu, yıl başından bu yana yaşanan artışların önüne geçmek için kırmızı et ithalatı gerçekleştirmeye başladı. Kurum tarafından ithal edilen etler, zincir marketler üzerinden uygun fiyat tarifeleri ile satılmaya başlandı. Böylelikle arz – talep dengesini sağlamak ve kasapların daha uygun fiyata kırmızı et satması için indirimler yapılmış oldu. 

İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen etlerin ülkeye gelmesiyle birlikte etin kilogram fiyatında 70 TL’ye yakın bir düşüşün olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Kurban Bayramı’na kadar da 20 TL’lik bir indirimin daha beklendiği söylendi. Kasap Haluk Doğan tarafından yapılan açıklamalarda ise kurban kesimlerinden dolayı hayvan sayısının azalacağı ve buna bağlı olarak da öyle çok fazla bir fiyat düşüşü yaşanmayacağına dikkat çekildi. 

Kırmızı Et Fiyatları Düştü
Kırmızı Et Fiyatları Düştü

Vatandaşlar ise aylardır gelen zamların ardından kırmızı et fiyatları düştü haberlerine yansıyan indirim rakamlarını asla yeterli bulmuyor. Et ve Süt Kurumu ise ülke piyasasının et ihtiyacını karşılamak, fiyat istikrarı ile vatandaşın bu konudaki taleplerini yerine getirmek için et ithalatının yıl sonuna kadar devam edeceğini söyledi. 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, “Kırmızı ette ocak ayından itibaren yüzde 40’ın üzerinde bir zam gelmişti. Bu arz talebinin artması üzerine tabii bu piyasadaki dengeyi bozdu. Tabii Et ve Süt Kurumunun ithal et getirmesinden ve sanayicilere eti vermesinden dolayı piyasalarda biraz arz talebi dengeledi.

Kırmızı ette şu anda 650-700 lira bantlarından 580 lira bantlarına kadar geldi. Aşağı yukarı kilogramında 70 lira bandında düşüş oldu. Her sene kurban olduğu zaman fiyatlar artardı. Kurban fiyatları yüksek olduğundan dolayı, piyasaların ve esnafların da biraz işlerinde düşüklük olduğundan dolayı fiyatlar geriledi” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

“Fiyatların Daha Çok Düşmesini İsteriz” Açıklaması

Kırmızı Et Fiyatları Düştü
Kırmızı Et Fiyatları Düştü

Kırmızı et fiyatları düştü konusu kapsamında konuşan İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, eti piyasaya ve sanayicilere 340 TL’den verdiklerini söyleyerek “Mahalle kasapları olarak 360-370 lira bandında et alıyoruz ama bizim aldığımız yerli ettir. Markette de satılıyor, market ve AVM’lerin içinde satılan etlerin yüzde 90’ı ithal ettir. O yüzden de fiyatlar, arz talep dengesine göre farklıdır. Bu fiyatlar semtlere göre de değişiyordur” dedi.

Aynı zamanda Ocak ayı dönemlerinden Haziran ayı başına kadar yapılan zamlar ise Günal tarafından “köpük zam” olarak değerlendirildi. Günal, “”Şu anda piyasa dengeledi. Kurbanın da gelmesi fiyatları şu anda dengeledi. Biz isteriz ki fiyatlar daha da düşsün ama besici de diyor ki, ‘Bizim de maliyetlerimizi kurtarmıyor’, kasap da diyor ki, ‘Biz de kendi maliyetimizi kurtarmıyoruz’. Kırmızı et bundan 2 ay önce Ramazan ayı sonlarına doğru 395 bandını görmüştü, şu anda 370-365 bandından gidiyor” şeklinde açıklama yaptı. 

Kırmızı Et Fiyatları 20 TL Daha Düşecek! 

Kırmızı Et Fiyatları Düştü

Veysel Ünal, Kurban Bayramı’nın yaklaşmakta olduğu şu günlerde, kırmızı et fiyatlarının bir miktar daha devam edeceğini söyledi. Kendisi tarafından yapılan açıklamalarda ise “Çünkü vatandaşın alım gücü beyaz ete yönlendiği için kırmızı et fiyatları 20 lira daha düşecek gibi gözüküyor.

Kuzu biraz geriledi. Kuzu bandı 480 liradan 440 liraya düştü. Bizim de satışımız 490 liradan aldığımızda 630-650 liraya veriyorduk. Şu anda biz 440’a alıyoruz, 580-600 bandında, yalnız bizim kıvırcık süt kutusudur. Danaya geldiğimiz zaman da 670 liradan 600 liraya kuşbaşı, kıymayı da 580 lira veriyoruz. Dana biftek antrikot 700 lira, bonfile bin 100 liradan 900 liraya düştü. Kuzu kuşbaşı 750 lira, kuzu eti de 600 lira şu anda” ifadelerine yer verildi. 

Kurban Bayramı’nın Yaklaşması ile Fiyatların Düşmesinin Arasında Bir Bağ Yok’ 

Kırmızı et fiyatları düştü konusu kapsamında açıklamalar yapan İstanbul Sultangazi kasabı olan Haluk Doğan, “Kırmızı ete 50 liralık bir indirim geldi. Bunu biz ithal ete ve alım gücünün azalmasına bağlıyoruz. Bu arada satışlarımız da düştü. İthal et biraz fazla geldi, alım gücü de azaldığı için fiyatlarda düşme oldu. 650 liraya sattığımız kuşbaşını 600’e çektik. 600 liraya sattığımız kıymayı ise 550 liraya çektik.

Fiyatlar zaten çok yüksekti, şu anda 300-350 lira bandında olması gerekiyordu. Kurban bayramının yaklaşması fiyatların düşmesinde bir etken olamaz. Çünkü kurban kesildiği için hayvan sayısı düşecek. Ramazan’ın içinde zamlar geldi, Ramazan’ın son haftası düşüşler başladı. 2-3-5 derken 50 lira kadar bir indirim oldu. Daha aşağı ineceğini düşünmüyorum çünkü maliyetler belli. Yetiştiren de kazanmıyor, satan da alan da kazanmıyor. Hiç kimse bu fiyatlardan memnun değil.” dedi.

Ayrıca, kırmızı et fiyatları düştü konusuna ek olarak PTT iş başvurusu konulu içeriği de okuyabilirsiniz. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir