1. Haberler
  2. Gündem
  3. Küresel Çapta Siber Saldırı Gerçekleşti… Türkiye dahil birçok ülkenin önemli şirketlerinin sistemleri çöktü!

Küresel Çapta Siber Saldırı Gerçekleşti… Türkiye dahil birçok ülkenin önemli şirketlerinin sistemleri çöktü!

Küresel Çapta Siber Saldırı
Küresel Çapta Siber Saldırı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Windows bilgisayarlara bağlı küresel çapta siber saldırı yönlü bir kesinti meydana geldi. Bu kesinti sonucunda bankalar, havayolu şirketleri ve medya kuruluşları etkilendi. Sorunun kaynağının ise Crowdstrike’ın Falcon Sensor ürünlerinde gerçekleştirilen değişiklik olduğu söylendi. 

Dünyanın siber güvenlik devi olan CrowdStrike sistemlerinde aksaklık meydana geldi ve tüm dünya genelindeki işletmelerde vatandaşları etkileyen kesintiler meydana geldi. 

CrowStrike, dünya genelinde bir aksaklık olduğunu tespit ederek kullanıcılara sorunun en kısa sürede çözüme kavuşturulacağını söyledi. ABD’li teknoloji şirketi olan Microsoft ise yapmış olduğu açıklamada Microsoft 365 sistemindeki bazı uygulamaların da bu sorundan etkilendiğini belirtti. 

Yine ABD merkezli hava yolu şirketi olan Frontiers de yapmış olduğu yazılı açıklamada şirketin sistemlerinde yer alan Microsoft kaynaklı birtakım teknik sorunun mevcut olduğunu ve diğer şirketlerin de bu sorundan etkilendiğine yer verildi. Ayrıca sistemlerdeki sorunların kademeli şekilde çözüme kavuşturulduğu da aktarılan bilgiler arasında yer aldı. 

Bu Sorun; Şirketleri ve Hizmetleri Etkiledi

Küresel Çapta Siber Saldırı
Küresel Çapta Siber Saldırı

Londra Borsası (LSEG) tarafından yapılan açıklamaya göre, LSEG haber ve veri platformunda dünya genelinde kullanıcıların erişimlerini durduran bir kesinti yaşandı. 

Sky News Yönetim Kurulu Başkanı David Rhodes de X hesabı üzerinden bir açıklama yaptı ve Sky News, bu sabah canlı yayın yapamadı ve şu anda izleyicilere kesintiden dolayı özürlerimizi iletiyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Basına yansıyan haberlerde ise ABD merkezli çok sayıda havalimanının yanı sıra Almanya, İspanya ve Avustralya’daki havalimanlarında da birtakım teknik sorunun meydana geldiği aktarıldı. 

Ayrıca yaşanan teknik sorunla ilgili alınan bilgilere göre Berlin Brandenburg Havalimanı dahilindeki tüm uçuşların da durdurulduğu aktarıldı. Avustralya’nın farklı eyaletlerindeki bankalar ve havacılık sistemlerinin de dahil olduğu kurum ve kuruluşların işletim sistemleri de bu kesintiden etkilendi. 

Türkiye de Bu Sorundan Etkilendi

Dünya genelindeki kesinti, Türkiye’ye de sıçradı. Havayolu şirketlerinin biletleme operasyonları aksadı. Türkiye genelinde THY, TUVTÜRK, Denizbank, UPS Türkiye gibi birçok kurumda sorunlar meydana geldi. 

THY Biletleme ve Rezervasyon Sistemi Çöktü

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün tarafından yapılan açıklamada, bilgi sistemleri kısmında meydana gelen sorunlar sebebiyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşandığı belirtildi. Meydana gelen teknik sorunların giderilmesi için ve yolcuların mağdur olmaması için gerekli çalışmaların yapıldığı da söylendi. Konuyla ilgili en kısa sürede daha detaylı şekilde açıklama yapılacağını belirten THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, yapmış olduğu ön açıklamalarda şu ifadelere yer verdi;

“Değerli yolcularımız, dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz değerli misafirlerimizden özür dileriz”

Denizbank Sistemi Çöktü

Denizbank da yine meydana gelen sorundan etkilendi. Denizbank, bu konuda yapmış olduğu açıklamada “Kullandığımız global yazılım sisteminin dünya genelinde yaşadığı teknik aksaklık nedeniyle ülkemizde de birçok kurumu etkileyen kesintiler yaşanmaktadır. Bankamız, söz konusu aksaklığın giderilmesi ve tüm kanallarımızın en kısa sürede hizmete açılması için çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz” denildi.

TUVTÜRK: TÜRKİYE GENELİNDE BİR PRONLEM VAR

Sistemsel sorun yaşayan TÜVTÜRK’ten de yapılan açıklamada, “Türkiye genelinde bir problem var. Destek birimimiz yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. En kısa sürede araç sahiplerine hizmet vereceğiz” denildi.

THY’den Açıklama Geldi: Operasyonlarımız Kademeli Olarak Devam Ediyor

THY, meydana gelen sorunun büyük ölçüde giderildiğini açıkladı. 

Konuyla ilgili açıklamayı, Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün yaptı. İlgili açıklamada, “Değerli yolcularımız, bilgi sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksamalar yaşanmaktadır. Sorunun giderilmesi ve yolcularımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Söz konusu aksaklık için özür dileriz. En kısa sürede sizlere bilgi vereceğiz. Dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir. Kısmi olarak etkilenen operasyonlarımızdaki bu sorunun giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmektedir. Yaşanan aksaklıktan dolayı siz misafirlerimizden özür dileriz” ifadelerine yer verildi. 

Microsoft: İyileştirme Çalışmaları Yapılıyor

Küresel Çapta Siber Saldırı
Küresel Çapta Siber Saldırı

Microsoft da yine birçok büyük kuruluş gibi sistemlerinde arıza meydana geldiğini açıklamıştı. Hizmet ve uygulamalarında sorun olduğunu açıklayan şirket, tüm bu sorunların artık çözüme kavuşmaya başladığını da aktardı. 

Microsoft 365 internet sitesindeki açıklamalarda, Microsoft 365 uygulamaları ve hizmetleri için etki azaltma çalışmalarına devam edildiği söylendi. 

Meydana gelen sorunun bazı Microsoft 365 uygulamalarını ve hizmetlerini kullanmaya çalışan tüm kullanıcıları etkiliyor olabileceği ifade edildi. Yapılan açıklamlarda, etkilenen uygulama ve hizmetler arasında Microsoft Defender, Microsoft Teams, Microsoft Purview ve OneDrive’ın da bulunduğu bilgisi verildi.

Sorunun ana nedeni olarak ise Azure bulut sistemindeki bir yapılandırma değişikliğinden dolayı depolama ve bilgi işlem kaynakları arasında yaşanan kesintiye işaret edildi.

Açıklamada, “Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor” ifadesi kullanıldı.

BTK VE ULAŞTIRMA BAKANI’NDAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu (BTK) ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da yaşananlara ilişkin açıklama yaptı.

BTK, birçok sektörü olumsuz etkileyen küresel teknik sorunlar hakkında “Yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı, kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edildi” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da “Siber saldırı söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

USOM: AKSAKLIK KÜRESEL ÇAPTA SİBER SALDIRI KAYNAKLI DEĞİL

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, “Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır” açıklamasını yaptı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir