1. Haberler
  2. İlginç İçerikler
  3. Karadeniz Kıyı Şeridinde Yer Alan Şehirlerin Eski İsimleri

Karadeniz Kıyı Şeridinde Yer Alan Şehirlerin Eski İsimleri

featured
şehirlerin eski isimleri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçmişten bugüne gelen belgelerde, bugün Karadeniz Bölgesi’nin kıyı şeridinde yer alan şehirlerin eski isimleri bulunuyor. İşte Karadeniz’in kıyısında yer alan şehirlerin eski isimleri

Artvin

Karadeniz Kıyı Şeridinde Yer Alan Şehirlerin Eski İsimleri
şehirlerin eski isimleri

Karadeniz Bölgesi’nin doğu ucunda bulunan ve Gürcistan’la komşu olan Artvin, oldukça eski bir tarihe sahip iller arasında yer almaktadır. Şehrin tarihte bilinen ilk ismi “Artavani” ya da “Artvini” olarak kayıtlara geçmiştir. Gürcüce olan kaynaklarda “Artavani” olarak bilinen bu şehir, o tarihte bölgede yaygın bir din olan Zerdüştilik dini ile bağlantılı olarak bu ismi almıştır. Kelimenin kökü olan Arta, eski Farça dilinden gelmektedir ve Zerdüştilik’te bir tanrının isminden esinlenilmiştir.

Bartın

Bartın şehrinin adı, “Parthenia” isminden gelmektedir. Bu ismin de kaynağı “Parthenios”tur. Parthenios, Yunan mitolojisinde özel bir yere sahiptir. Okenaus’un çocuğu olan Parthenios, suların tanrısı olarak bilinmektedir. Şehirlerin eski isimleri arasında ilginç bulunan isimlerden birisidir.

Düzce

Düzce’nin bugün bulunduğu yer, eskiden bataklık olarak biliniyor. Daha sonra Romalılar döneminde burası, tarım alanına çevrilmiştir. Düzce’nin bilinen en eski adı Konsapa’dır.

Giresun

Karadeniz Kıyı Şeridinde Yer Alan Şehirlerin Eski İsimleri
şehirlerin eski isimleri

Giresun şehrinin kuruluşu ve ilk yerleşimcileri konusunda bazı tartışmalar bulunmaktadır. Diğer yandan Giresun’un bilinen en eski adı  “Kerasounta”dır. Bazı kaynaklarda şehrin eski isimleri arasında “Pharnacia”, “Choerades” da yer almaktadır. Zaman içerisinde bu isimler   “Kerasous” ve “Kerasus”a ve ardında da Giresun’a dönüşmüştür. Bazı kaynaklara göre Kerasus, Yunanca “boynuz” anlamına gelen “Keras” kelimesinden türemiştir. Bunun sebebi de şehrin yarımada şeklidir. Diğer yandan bazı tarhiçiler ise “Kerasus” adının “Kiraz Diyarı” anlamına geldiğini söylemektedir. Şehirde eski zamanlarda bolca yabani kiraz ağacı bulunmaktaydı.

Kastamonu

Kastamonu şehrinin tarihi adı “Tumana” olarak bilinmektedir. Bu bölgeye daha sonra Gas-Gas adlı bir kavim yerleşti. Kastamonu şehri, rivayete göre Gas ve Tuman’ın birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.

Ordu

Karadeniz Kıyı Şeridinde Yer Alan Şehirlerin Eski İsimleri
şehirlerin eski isimleri

Ordu’nun bilinen en eski adı “Kotyora”dır. Bu isim, M.Ö. 400 yıllarından önce, şehir merkezinin 5 kilometre dışındaki Bozukkale olarak bilinen bölgede kurulan yerleşim yerine dayanmaktadır. “Kotyora” adı, bölgede yaşayan Kolhislilerden (Tzan/Lazlar) gelmektedir.

Rize

Antik Çağ’a ait yazılı kaynaklarda “Rhizus” olarak geçen Rize adının, Yunanca “ριζα” (riza) kelimesinden türediği düşünülüyor. Bu kelimenin anlamı “Dağ Eteği”dir. Diğer yandan bazı tarihçiler ise şehrin adının Yunanca’da “pirinç” anlamına gelen “Rizi” kelimesinden ya da “kök, temel” anlamına gelen “Riza” kelimesinden geldiğini iddia etmektedir. Bir başka teoriye göre Rize şehri adını Lazca’da “düzlükler” anlamına gelen “İrizeni” kelimesinden almıştır. Samsun, şehirlerin eski isimleri konusunda en çok tartışma yapılan şehirlerden birisidir.

Samsun

Karadeniz Kıyı Şeridinde Yer Alan Şehirlerin Eski İsimleri
şehirlerin eski isimleri

Kaynaklara göre Samsun’un eski  adı Amisos’tur. Bazıları şehrin eski adının “Sampsunta”  olduğunu düşünmektedir. İki isim de kökenini Antik Yunan’dan almaktadır. Ancak bazı tarihçiler, Samsun isminin İbranice’den geldiğini ve kökeninin İbrani lideri olan Samson’dan geldiğini düşünmektedir. Başka araştırmacılar ise Samsun isminin, oradaki yerli halk tarafından bulunduğunu düşünmektedir. Amisos’un balıkçı kasabası anlamına geldiğini iddia edenler de vardır.

Sinop

Sinop ismi, Yunan mitolojisinde yer alan bir tanrıçadan türemiştir ve bu tanrıçanın adı Sinope’dir. Sinope, Yunan mitolojisinde, Irmak Tanrısı Asopos’un su perisi kızlarından biridir.

Trabzon

Karadeniz Kıyı Şeridinde Yer Alan Şehirlerin Eski İsimleri
şehirlerin eski isimleri

Kökenini “Trapezus”, “Trapeza” gibi kelimelerden alan, bu sözcüğün anlamı “dört köşe”, “dikdörtgen masa” olarak açıklanabilir.

Zonguldak

Bu şehrin bilinen en eski adı “Sandraka/Sandrake”dir ve ismini Sandra Çayı’ndan almıştır.

Karadeniz kıyısında yer alan şehirlerin eski isimleri hakkında bilinenleri sizlerle paylaştık. Oldukça zengin bir tarihe sahip olan ülkemiz topraklarında, şehirlerin eski isimleri ve isimlerin nereden geldiği konusu, tarihi bilmek açısından önemlidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir