Düzenli kitap okumanın faydaları, insanlara ziyadesiyle iyi gelen durumlardır. Okumak, bu hayatımızın en önemli olgularından biri olmakla birlikte, aslında bir bakıma da olmazsa olmazlarımızdandır. Okumalıyız ki öğrenelim ve okumalıyız ki gelişelim. Zaten düzenli kitap okumak, bizlere ne denli faydalıdır bunu herkes biliriz. Biz de zaten içeriğimizde tam olarak bu konuya değineceğiz. Aslında okumanın faydalarına daha kapsamlı bir şekilde bakacağız da diyebiliriz.
Kitap okurken hem kelime dağarcığımız gelişir, hem bilgi seviyemiz artar ve hem de psikoloji ile zihinsel olarak gelişim gösteririz. Yeni fikirler ve gelişimleri de ancak kitap okuma eylemi sayesinde elde edebiliriz. O halde, okumanın bu denli harika faydalarına daha yakından bakmaya hazır mısınız? İşte sizler için hazırladığımız, düzenli kitap okumanın faydaları listemiz…
Düzenli Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?
Düzenli kitap okumanın faydaları konumuzda ilk olarak kısa maddeli bir liste sunalım. Bir alt kısımda ise bu listede yer alan maddeleri açıklayalım.
- Zihni Uyarır
- Stresi Azaltır
- Bilgi Seviyenizi Artırır
- Kelime Dağarcığınızı Geliştirir
- Hafızanızı Geliştirir
- Analitik Düşünme Becerilerinizi Geliştirir
- Odaklanma ve Konsantrasyonu Geliştirir
- Yazma Becerilerinizi Geliştirir
- Huzurunuzu Artırır
- Size Adeta Eğlence Sunar
Zihni Uyarır
Düzenli kitap okumanın faydaları arasında sizlere sunacağımız ilk madde, zihninizi uyarılması olacak. Evet, düzenli olarak kitap okuduğunuzda zihniniz uyarılır. Bu da özellikle ilerleyen yaşlarda muzdarip olabileceğiniz alzaimer gibi hastalıkların görülme riskini en az seviyeye indirecektir. Bu, kitap okumanın beyninizi aktif ve meşgul tutmak adına bir çaba sarf etmesi sayesinde meydana gelen bir durumdur.
Bunu vücuttaki kaslarınızın hareket etmesi gibi düşünebilirsiniz. Kaslarınız ne kadar çok hareket edip çalışırsa, o kadar gelişir. Beynin hareket edip çalışma mantığı ise kitap okumak ile çok güzel şekilde açıklanabilir. Düzenli olarak kitap okuduğunuzda ise beyninizi her daim sağlıklı ve zinde tutmayı başarmış olursunuz.
Stresi Azaltır
Düzenli kitap okumanın faydaları arasında stres seviyesinin azalması da yer alıyor. Bu konudaki en önemli araştırma, 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yapıldı. Araştırmalarda yoga, mizah ve okumanın insanlar üzerindeki etkileri ölçüldü. Çalışmaların sonucunda ise yaklaşık 30 dakikalık bir kitap okuma etkinliğinin kan basıncını, kalp atış hızını, psikolojik durumları düzenlediği tespit edildi.
Yani bu araştırmaya dayanarak, günde hiç değilse 30 dakikanızı kitap okumaya ayırmanızı özellikle tavsiye ediyoruz. Bu sayede, ne denli büyük bir gelişim gösterdiğinize bizzat kendiniz şahit olacaksınız.
Bilgi Seviyenizi Artırır
Düzenli kitap okumak demek aynı zamanda bilgi seviyenizin de artması demektir. Zaten bilmek, bu hayattaki en harika özelliklerden biridir. Mesela ortamda tartışılan bir konu hakkında, tutarlı bir bilgi öne sürdüğünüzde, o ortamdaki saygınlığınız da artacaktır. Sonrasında yine bir şeyleri biliyor olmanız sayesinde hayatta daima bir adım ende yaşayan insanlardan biri de olmanız mümkün olacaktır. Yani kısacası, ne kadar çok kitap okursanız o kadar çok şey bilirsiniz.
Kelime Dağarcığınızı Geliştirir
Düzenli kitap okumanın faydaları arasında kelime dağarcığınızın gelişmesi de yer alıyor. Unutmayın ki ne kadar çok kitap okursanız, o kadar farklı kelimelere maruz kalırsınız. Kelimelere maruz kaldıkça da öğrendiğiniz kelimelerin sayısında da artış olacaktır. Bu sa özellikle sözel anlamda sizlere çok ciddi bir gelişmişlik ve bir fayda kazandırır diyebiliriz. Daha geniş bir kelime haznesi ile cümleler kurmak, insanlara dinlenesi sözler sarf etmenizi de sağlayacaktır. İşte sırf bu gelişimin elde edilebilmesi için bile sizleri okumaya yönlendirmek ve teşvik etmek istiyoruz.
Hafızanızı Geliştirir
Kitap okumaya başladığınızda, hafızanız da buna bağlı olarak gelişim gösterecektir. Yine bunun üzerine de bir araştırma grubu görev aldı. Araştırmada görevli olan kişiler, 9 gün boyunca Pompeii adlı romanı okudular. Roman içerisindeki olay ve gerelimler geliştikçe, okurların zihnindeki aktivasyonlar da buna bağlı olarak hareket kazandı. Yani bu, aynı zamanda hafızanın gelişmesine de harika bir örnekti.
Analitik Düşünme Becerilerinizi Geliştirir
Düzenli kitap okumanın faydaları arasında yer alan analitik düşünme becerisi, en çok da gizem romanı okumalarınızda ortaya çıkacaktır. Mesela romanı okumaya devam ederken, hikaye içerisindeki gizemleri kendi başınıza çözmeyi başardıysanız, bu size harika bir kazanım getirir. Yani siz tam da bu bakımda, analitik düşünen bir insansınız diyebiliriz. Ayrıntıları analiz etme yeteneğiniz, hayatın tüm alanlarında işinize yarayacak ve sizi genel hayat tecrübesi konusunda da her daim yükseğe çıkaracaktır.
Odaklanma ve Konsantrasyonu Geliştirir
Düzenli kitap okuyan insanların odaklanma konsantrasyon becerilerinde de gelişmeler görülür. Hatta günümüzde, teknoloji cihazların da gelişmesiyle birlikte odaklanma ve konsantrasyon becerilerimizin gerilediğini söyleyebiliriz. Bu durumda ise gelişim konusunda çok ciddi bir eksikliği yaşamış oluruz. Mesela çok kısa bir süre aralığında, bilgisayarımızdan birçok farklı şeyi yapmak durumunda kalabiliriz. Bu da bizim herhangi bir şeye olabildiğince kısa zaman ayırarak onu gerçekleştirmemizi mecbur kılar. İşte bu yüzden de hayattaki diğer tüm şeyler karşı daha az bir odaklanma süresi ayırmak durumunda kalırız. Bu aslında hiç de uygun bir şey değildir. Düzenli kitap okuyarak bu kapsamdaki tüm sorunların üstesinden gelmeyi başarabiliriz.
Yazma Becerilerinizi Geliştirir
Düzenli kitap okumanın faydaları arasında elbette ki yazma becerilerinin gelişmesi de yer alıyor. Zaten okuma becerisi kapsamında yaşanan tüm gelişmeler, aynı zamanda yazma konusunda da size fayda sağlayacaktır. Kitap okurken farklı yazarın bu alandaki tüm becerilerine bizzat şahit olursunuz. Kendilerinin yazdıkları içerikleri bakar, inceler ve yine kendinizce de buna göre çıkarımlar sağlarsınız. Sürekli olarak iyi ve kaliteli şekilde yazılmış içerikleri okumanız sayesinde de artık kendi yazma becerilerinizde de gelişimler görülür.
Nasıl ki müzisyenler birbirinden etkileniyor ve ressamlar da bir önceki ustalarının tekniklerini kullanıyorsa; yazarlar da mutlaka birbirlerinden ilham alırlar. Başka eserleri okumak, sizi yazar olma yolunda birkaç adım öte taşıyacaktır.
Huzurunuzu Artırır
Kitap okuduğunuzda kendi iç huzurunuz da artar. Kitap okuyarak kendinizi daha rahat ve psikolojik anlamda da rahatlamış hissedersiniz. Kitabın metinlerini okudukça kan basıncınız da düşecektir. Bu da size muazzam derecede sakinlik ve huzur kaynağı olur. Bu da ileriki zamanlarda meydana gelecek zihinsel hastalıklarınızın önüne geçer.
Size Adeta Eğlence Sunar
Kitap okumak, size adeta ücretsiz bir eğlence etkinliği sunar. Kitap içerisinde yer alan satırları okudukça daha çok keyiflenir ve orada olan olayları bizzat yaşamaya başlarsınız. Tabii kitabın olayı üzücü ve heyecan verici de olsa, orada olanları kitap karakterleriyle birlikte yaşamaya devam edersiniz. Bu da size inanılmaz bir kitap yaşantısı sunar diyebiliriz.
Tabii düzenli kitap okumanın faydaları, burada yazdıklarımızdan çok daha fazladır. Bilmenizi isteriz ki kitap okumak, bizlere fazlasıyla iyi gelir. Böylesine güzel bir aktiviteyi mutlaka gerçekleştirmenizi öneriyoruz. Düzenli kitap okumaya başladığınızda, hayatınızda önemli taşların da yerine birer birer oturduğunu fark edeceksiniz. İşte tam da bu yüzden, herkesi düzenli olarak kitap okumaya davet etmek istiyoruz.
Ayrıca yine sizler için hazırladığımız, mutlaka okunması gereken 10 yerli roman konulu içeriği de okuyabilirsiniz.