İsilik nedir ve isilik nasıl geçer yönündeki sorular, en çok aratılan sağlık konuları arasındadır. İsilik, kırmızı ve kaşıntılı döküntülerle ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık, aşırı terleme sonucu ter bezlerinin tıkanmasından ötürü meydana gelir. Aynı zamanda derideki ter bezlerinin çeşitli faktörlere bağlı olarak tıkanması kaşıntı kabarıklarının da isilik olarak tanımlaması yapılabilir. Özellikle de sıcak ve nemli havalarda, isilik sorunun daha fazla olduğu görülebilir.
Vücudun yeteri kadar hava akışı sağlanamayan kısımlarında ise cilt döküntüleri meydana gelmektedir. Ayrıca isilik, genelde bebeklerde ve çocuklarda daha yaygın şekilde görülebilmektedir. Bu sorundan kurtulabilmek için mümkün olduğu kadar serin ve kuru bir yerde bulunmak gerekir. Ayrıca kişinin düzenli olarak banyo yapıyor olması da çok önemlidir. Tüm bunlarla birlikte, pamuklu kıyafet seçimi ve su bazlı nemlendiriciler kullanmak da bu konuda faydalı olacaktır. Şimdi de isilik nedir ve isilik nasıl geçer sorularını cevaplandıralım.
İsilik Nedir?
İlk olarak, isilik nedir sorusunun cevabını verelim. Dikenli ısı veya ısı döküntüsü olarak adlandırılan vücut tahribatına isilik denir. Ter bezleri, aşırı terleme sonucunda kabarır ve sivilce benzeri bir yapı olur. İşte bu da kişinin canını yakan, kaşıntıya sebep olan ve döküntü oluşturan bir cilt sorunudur. İsiliğe neden olan unsur, terin vücuttan olması gerektiği gibi atılamamasıdır. Bunun sebebi de ter kanallarının tıkanmaş olmasıdır.
İsilik Neden Olur?
İsilik sorunun bir diğer adı ise milara rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık esnasında, ter deri altında kalır ve vücuttan hiçbir şekilde çıkamaz. İşte bu sorunun oluşması, sıcak ve nemli havalarda çok daha yaygın şekilde görülebilir. Bu durumda da kişinin vücudunda kabarılık ve kaşıntılar meydana gelir.
İsilik neden olur sorusuna cevap olarak şöyle bir maddelendirme içeriği sıralayabiliriz;
- Sıcaklık ve nem oranı yüksek havalar
- Cildi sıkan dar kıyafetlerin giyilmesi
- Yüksek dereceli vücut ateşinin oluşması
- Bazı ilaçların kullanımı
- Obezite sorunu
- Uzun süre hareketsiz yatmak
- Fiziksel aktivitelerde bulunmak ve sıkça egzersiz yapmak
- Hiperhidroz olarak da tanımlanan aşırı terleme durumu
- Regl dönemi ve hormon değişimlerinin meydana gelmesi
Bebeklerde İsilik Neden Olur?
Bebeklerde isilik neden olur sorusu ise özellikle de anneler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bebeklerde isilik görülme sebebi de yine yetişkinlerle tam olarak aynıdır. Bunun bebeklerde meydana gelmesinin başlıca sebebi, bebeklerin fazlasıyla kalın giydirilmesidir. Yünlü kıyafetlerin tercih edilmesi ve terleme de yine bu sorunda kilit rol oynar. Bunların yanı sıra bebeğin geçirmiş olduğu ateşli hastalıklar, sıcak ve nemli ortamda bulunma ile sürtünme gibi faaliyetler, isilik oluşumunu tetikler.
İsilik Çeşitleri Nelerdir?
İsilik nedir konumuzun alt başlığı olan isilik çeşitleri nelerdir alt başlığımıza gelmiş bulunmaktayız. 3 farklı klinik tabloda karşımıza çıkan isilik çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Miliarya kristalina
Bu form, özellikle de sıcak iklimlerde sıkça görülebilir. Bebeklerin henüz yeni doğduğu dönemlerde görülme oranı da yine erişkin dönemlere göre çok daha yüksektir. Döküntüler, burada kişinin baş ve boyun bölgesinde çok daha yoğun şekilde meydana gelir.
Miliarya rubra
Bu formda ise ter bezlerinin orta kısımlarında tıkanıklık meydana gelmesi gözlemlenir. Bu da aynı zamanda kişide döküntülere de yol açabilmektedir. Vücudun kapalı bölümleri, bu sorunla birlikte kızarıklık, kaşıntı, yanma ve döküntüler oluşur. Özellikle de obez ve şeker hastalığına yakalanmış olan bireyler, bu türden daha çok etkilenirler.
Miliarya püstüloza
Bu formda da sivilce benzeri iltihap kabarcıkları meydana gelir. Derinin daha derin katmanlarındaki ter bezleri, bu durumda tıkanır ve sivilce benzeri iltihaplar oluşur.
İsilik Nasıl Geçer?
İsilik nedir konumuz kapsamında, şimdi de bir diğer önemli sorunun cevabı verelim. İsilik nasıl geçer diye merak ediyorsanız, bunun belli başlı yöntem ve uygulamalarının olduğunu belirtmek isteriz. Bu sorundan kurtulmanın en önemli iki yolu ise terlemekten kaçınmak ve cildi daimi olarak serin tutmaktır. Eğer ki isilik sorununuz varsa, 20 dakikalık soğuk duş ve cilt havalanması ile bu sorundan kurtulmanız mümkün olacaktır. Kıyafetleriniz ise oldukça hafif ve nem emebilir yapıda olmalıdır.
İsiliğe iyi gelen yöntemler, madde halinde şu şekilde sıralanabilir;
- Soğuk kompres uygulayarak cildin serinletilmesi sağlanır.
- Yine cildin rahatlaması için ılık bir duş alınabilir.
- Bol su içmek çok önemlidir.
- Giyilen kıyafetler dar olmamalı ve bol kıyafetler tercih edilmelidir.
- Taze alo Vera jeli kullanmak oldukça faydalı olacaktır.
- Nemlendirici ile birlikte kalamin losyonu da kullanılabilir.
- Cildi tahriş edecek koku ve parfüm ürünleri kullanmayı bırakmak.
- Doktor tavsiyesi olan destekleyici ilaçları düzenli olarak kullanmak.
- Fiziksel aktiviteleri bir süreliğine azaltmak.
İşte bu yöntemleri düzenli olarak uygularsanız, isilik sorununuzdan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz. Ayrıca bu konumuza ek olarak, sizler için hazırladığımız siğil nasıl geçer konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz.