1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Katarakt Nedir? Katarakt Belirtileri ve Tedavisi

Katarakt Nedir? Katarakt Belirtileri ve Tedavisi

featured
katarakt belirtileri
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşlanma süreciyle birlikte ortaya çıkabilen ve sıkça karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olan katarakt, göz önünde perde oluşumu olarak tanımlanabilir. Genel olarak katarakt oluşumu ve katarakt belirtileri, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Bu durum genellikle 40 yaşından sonra görülebilmektedir. Katarakt tedavisi için daha çok ameliyat önerilir. Eskiden daha büyük kesiler ve dikişlerle gerçekleştirilen cerrahi müdahalelerle tedavi edilen katarakt, günümüzde daha küçük kesiler ve dikişsiz yöntemlerle başarıyla tedavi edilebilmektedir.

Katarakt, göz merceğinin saydamlığını kaybederek buzlu cam haline gelmesi durumudur. Göz merceğinin bu saydamlığını kaybetmesi, ışık ve görüntünün retina tabakasına doğru iletilmesini engeller ve bu da görme kaybına neden olur. Gözü bir fotoğraf makinesi gibi düşündüğümüzde, makinenin önünde yer alan merceğin buzlanması ya da bulanıklaşması gibi görülebilir. Göz merceği, vücudumuzun en erken yaşlanan dokularından biridir. Bu nedenle, yaş ilerledikçe kişilerde katarakt belirtileri ortaya çıkmaya başlayabilir.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Katarakt Nedir? Katarakt Belirtileri ve Tedavisi
katarakt belirtileri

Katarakt, genellikle 55-60 yaş arasındaki bireylerde göz merceğinde ortaya çıkan hafif matlaşma ve sertleşme ile beliren bir durumdur. Katarakt belirtileri, ilk olarak renklerin canlılığında ve görme kalitesinde azalma olarak ortaya çıkar. Bu başlangıç seviyesindeki katarakt, görme kalitesinde azalmaya yol açar ve araç farları gibi ışıklardan rahatsız olma, alacakaranlıkta detayları görememe gibi durumlar ortaya çıkabilir. Katarakt hastaları genellikle renkleri daha soluk tonlarda görmektedir.

Katarakt belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Işıktan rahatsız olma
  • Gözde kamaşma hissi
  • Göz yorgunluğu
  • Baş ağrısı
  • Uzak ve yakını görememe durumu
  • Bulanık görmeye başlama
  • Gözlük numaralarında değişiklik
  • Gece görüş kalitesinin düşmesi
  • Derinlik hissinde kaybolma
  • Yakını gözlüksüz daha net görme
  • Renklerin solgun görünmesi
  • Araç kullanma sırasında zorlanma
  • Kitap, gazete, dergi gibi yazı okumada zorluk
  • Sisli, bulanık ya da buğulu görme
  • Tek göz kapalı iken çift görme durumu ya da üçlü görme

Bu ve bu tarz katarakt belirtileri yaşanıyorsa, kısa sürede bir göz doktoruna gitmek gerekir. Uzman kişi, nasıl bir tedavi uygulanacağı konusunda size yardımcı olacaktır.

Katarakt Nasıl Tedavi Edilir?

Katarakt Nedir? Katarakt Belirtileri ve Tedavisi
katarakt belirtileri

Katarakt, göz merceğinde oluşan matlaşma ve sertleşme nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır ve genellikle ameliyatla tedavi edilir. Ameliyat sırasında “intrakapsüler katarakt ekstraksiyonu” veya daha yaygın olarak kullanılan “ekstrakapsüler katarakt ekstraksiyonu” teknikleri uygulanır. Bu teknikler arasında planlı ekstrakapsüler cerrahi (dikişli göz merceği yerleştirme ameliyatı) ve fakoemülsifikasyon (halk arasında lazerle katarakt ameliyatı, dikişsiz) yöntemleri bulunmaktadır.

Katarakt cerrahisindeki yenilikler arasında, premium göz içi lenslerin kullanımı sayesinde, hastaların ameliyat sonrasında daha konforlu bir yaşam sürmelerini sağlayan gelişmeler yer almaktadır. Multifokal göz içi lensleri, hastaların gözlük kullanmadan hem uzak hem de yakını rahatça görmelerini sağlar. FAKO yöntemi, lazer cerrahisi olarak bilinen ve sertleşmiş kataraktın temizlenip, göz içi merceğin yerleştirildiği yaygın bir katarakt ameliyat yöntemidir. Bu yöntemde küçük bir kesi ile operasyon gerçekleştirilir ve bu yöntem, dikişsiz, ağrısız bir şekilde uygulanabilir. Bu sayede hastalar genellikle iğnesiz bir şekilde damla anestezi ile operasyon geçirebilir ve 2-3 gün içinde normal yaşamlarına dönebilirler.

Katarakt ameliyatı sırasında kullanılan multifokal ve trifokal göziçi akıllı lens seçenekleri, hem uzak hem de yakını net görmeyi sağlar ve ameliyat sonrasında gözlük ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Bu akıllı lensler, ameliyat sırasında kataraktın alınmasını gerektirmeyen aşırı kırma kusurlarında da kullanılabilir, böylece hastalar her mesafede gözlüksüz ve daha kaliteli bir görüş elde edebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir