Sıcaklarda burun kanaması neden olur sorusu, tam da bu dönemlerde sıklıkla sorulan konular arasındadır. İnsan burnu, vücudun en çok kanlanan organlarından biridir. Konkalar ve mukoza örtüsü, burundan alınan havanın ısıtılması, nemlenmesi ve temizlenmesi işlevlerinde rol alırlar. Halk arasında burun etleri diye de bilinen konkalar, kan dolaşımının artması ve azalmasına bağlı olarak şişip inme özelliğine sahiptir. Burun deliklerimiz de buna bağlı olarak tıkanıp açılır ve bu da burun işlevlerinin yürütülmesi konusunda fayda sağlar.
Mukoza örtüsü ise konkalar ve bütün burun boşluğunu mukoza kaplar. Burundaki nemin korunması görevi de mukoza örtüsünün üzerindeki jel benzeri mukus tabakasına aittir. Böylece burnun nemli kalması sağlanmış olur. Cildimiz nasıl ki sıyrıldığı ve zedelendiği zaman kanıyorsa, mukoza örtüsü de zedelendiği zaman kanamaya başlar. Sıcak ve kuru havalar, enfeksiyonlar ve burun karıştırma gibi durumlara bağlı olarak mukoza örtüsünün dayanıklılığının bozulduğu söylenebilir. Bu da kılcal damarların açılmasına ve burun kanamasına sebebiyet vermektedir. Peki, sıcaklarda burun kanaması nasıl anlaşılır?
Sıcaklarda Burun Kanamasının Ciddi Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Burun kanamalarının çoğu basit sebeplere bağlı olarak meydana gelir. Elbette ki hepimizin burun kanaması konusunda fikir sahibi olması gerekir. Ayrıca burun kanaması esnasında nelerin yapılıp yapılmayacağı da mutlaka bilinmelidir. Burun kanamaları, ciddiyetine ve kaynaklandığı sebeplere göre şu şekilde sıralanabilir;
Ön Burun Kanamaları:
Ön burun kanaması, burun boşluğunun hemen girişinde, orta hattında, kılcal damarlar mukoza örtüsünün içinde özel bir bölgede meydana gelmektedir. Çocuklarda en sık görülen burun kanaması ön burun kanamalarıdır. Burun kanamalarının büyük bir çoğunluğu da yine burada yer alan kılcal damarların çatlamasına bağlı olarak meydana gelmektedir. Zira bu bölgelerde yer alan damarlar oldukça incedir ve yüzeyde olmaları sebebiyle de burun sümkürmesine bağlı olarak veya ufak bir tırnak darbesiyle bile meydana gelebilir. Tabii bu tür kanamalarda burun az bir miktar kan akıtır ve sonrasında ise akan kan durur. Ancak kanama miktarı, bazı durumlarda fazla miktarda meydana gelebilir. Bu durumda bile parmak baskısını doğru şekilde uygulayarak burun kanamasını kontrol etmek mümkündür.
Arka Burun Kanamaları:
Kontrol edilmesi en zor olan burun kanaması türüdür. Ciddi burun kanamaları olarak yorumlanmakla birlikte, kafa travmaları ve yüz yaralanmaları durumunda meydana gelir. Daha çok orta ve ileri yaştaki bireylerde görülen bu burun kanaması türünden, tansiyon sorunları olanlar da muzdariptir. Çocuklarda da meydana gelebilen arka burun kanamalarında genellikle pıhtılaşma sorunu yaşayan çocuklar etkilenmektedir. Burnun iç arka üst kısmında meydana gelmesiyle birlikte, burada burnun ön tarafına uygulanan parmak kaskısı hiçbir şekilde işe yaramayacaktır. Kanama, ağız ve boğaza doğru da devam edebilir.
Bu bölgelerde meydana gelecek kanamalarda, mutlaka en kısa sürede KBB uzmanına görünmek gerekir. Hatta yine bu duruma İç Hastalıkları – Hematoloji ve Girişimsel Radyoloji gibi branşlardan da destek alınabilir. Arka burun kanaması esnasında meydana gelen rahatsızlıklar arasında göz kararması, fenalaşma hissi, çarpıntı, tansiyon düşmesi ve nabızda hızlanma gibi durumlar görülür. Tüm bu durumlar, aynı zamanda çok miktarda kan kaybının yaşanmasına bağlı olarak da meydana gelmektedir. Tam da bu esnada gerçekleştirilecek olan bir acil müdahale, belki de hayat kurtarıcı olabilir.
Sıcaklarda Burun Kanamasının Başlıca Nedenleri
Sıcaklarda burun kanaması, sebebi çok merak edilen bir durumdur. Daha çok kuru sıcaklarda ve kuru kış dönemlerinde meydana gelen burun kanaması, temelinde ise farklı nedenleri barındırmaktadır. Burun kanaması nedenlerini maddeli olarak şu şekilde sıralayabiliriz;
- Burnun alerjik, enfeksiyon veya kuruluk durumunda karıştırılması
- Burnun kuvvetli şekilde sümkürülmesi sonucunda kılcal damarların çatlaması
- Burnunda kanama – pıhtılaşma bozukluğu olanlar
- Aspirin ve benzeri ilaçların kullanılması
- Karaciğer hastalıkları ve yüksek tansiyon
- Burun eğrilikleri
- Burun kırılması, baş ve yüz yaralanmaları
- Lösemi veya burun içi bazı tümörler
İşte tüm bu sebeplerden ötürü burun kanaması durumunu yaşayabilirsiniz.
Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?
Burun kanaması durumunda uygulanması gereken birtakım yöntemler vardır. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Öncelikle kanaması olan kişinin sakinleşmesi gerekir. Heyecanlı ve panik olma durumunuzda kan basıncınız yükselecektir. Yani bu durumda burun kanamasının şiddeti de artış gösterir.
- Kişinin baş kısmı hafifçe öne eğilmelidir. Eğer ki baş kısmı geride tutulursa biriken kan geniz ve boğaz kısmına doğru akar. Yutkunma sonucunda da mideye iner. Hatta bu durumda burnun ne kadar kanadığı anlaşılmaz ve ayrıca mide bulantısı ile kusma da meydana gelebilir. Ayrıca kanın ağızda da kesinlikle tutulmaması ve tükürülmesi gerekir.
- Burnun yumuşan olan kısmı başparmak ve işaret parmağı ile kavranmalıdır. Sonra da burun açıcı sprey ile bir miktar pamuk ıslatılmalı ve burnun iç kısmına yerleştirilmelidir.
- Eğer arka burun kanaması şüphesi varsa ilk müdahalelerin yanı sıra hastaneye de gidilmelidir.
- Tansiyon hastaları, burun kanaması esnasında tansiyonlarını ölçtürmeli ve ilaçlarını almalıdır.
- Burun kanaması esnasında dik oturmak çok önemlidir. Baş kısmı mutlaka yüksekte olmalıdır. Böylece kanama bölgesi ile kalp seviyesi arasındaki mesafe daha da açılır ve bu da kanamanın azalmasını sağlar.
- Baş yüksek bir konumdayken burun ve yanaklara buz uygulaması yapılabilir.
- Kanama durduktan sonra da burnun açık olması durumunda yavaşça nefes alıp verilebilir.
Burun Kanamasında Doktora Başvurulması Gereken Durumlar Nelerdir?
Sıcaklarda burun kanaması konumuzda, şimdi de sizlere önmeli bir kısımdan bahsetmek istiyoruz. Burun kanaması da neticesinde bir sağlık durumu olduğu için gerekli anlarda uzmanlara danışmak da önemlidir. Burun kanamasında doktora başvurulması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir;
- Burun kanamasının durmaması ve tekrarlaması
- Burun dışındaki diğer yerlerde de kanamanın görülmesi
- Vücutta darbe sonucunda oluşan morarma ve çürüklerin olması
- Kan sulandırıcı ilaçların kullanılması
- Pıhtılaşmayı önleyen karaciğer, böbrek veya da hemofili gibi hastalıkların meydana gelmesi
- Yakın zamanda kemoterapi alınmış olması
Eğer ön burun kanamalarında kanama durmuyorsa, burnun ön kısmına sınırlı bir tamponun uygulanması gerekmektedir. Bu sayede kılcal damarlar pıhtılaşır ve kanamanın durdurulması sağlanmış olur. Tekrar eden kanama durumlarında ise 2 ile 4 gün süreyle kanama kontrolü sağlanmalı ve gerekli durumlarda arka burun tamponları da kullanılmalıdır.
Kanama – pıhtılaşma bozukluğu olması durumunda ise kan tetkikleri yapılabilir. Kanamanın kendiliğinden durması veya tampon alındıktan sonra kesilmiş olması, hemen ardından yumuşatıcı ve yara iyileştirici kremlerin de kullanılmasını gerektirmektedir. Bu kremleri günde birkaç defa ve 2 hafta süreyle uygulamak gerekir. Genel uygulama önerisi ise yatmadan önce bir defa olarak bilinir.
Eğer her şeye rağmen sıcakarda burun kanaması tekrarlıyorsa;
- Tuzlu su içeren spreyler ile burnun iç kısmını nazikçe temizleyin
- Burnu karıştırmaktan ve sert şekilde sümkürmekten kaçının
- Ağır aktivitelerden kaçının ve ağırlık kaldırmayın
- Başı kalp seviyesinden yüksek bir konumda tutun
- Bulunduğunuz ortamın nemlenmesini sağlayın
- Sıcak ve baharatlı yemeklerden kaçının
- Sıcak su yerine ılık su ile banyo yapın
- Aspirin ve antiinflamatuvar ilaçlardan kaçının.
- Sıcak ve kuru ortamlarda bulunmayın. Isı ve nem bakımından uygun olan ortamları tercih edin.
Sıcaklarda burun kanaması ve benzeri durumlar, asla gözardı edilemeyecek riskler de barındırabilir. Burun kanaması her ne kadar basit bir durum gibi görünse de asla hafife alınmamalıdır. Gerekli anlarda mutlaka uzman görüşü ve tedavisi almanız tavsiye edilir.
Ayrıca sıcaklarda burun kanaması konumuza ek olarak, yine sizler için hazırladığımız Sağlıklı Yaşam İçin Öneriler konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz.