1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir? 14 Önemli Belirti

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir? 14 Önemli Belirti

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek tansiyon belirtileri nelerdir sorusu, özellikle de son zamanlarda daha sık şekilde aratılmaktadır. Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon, kanın atardamarlarda normalden daha yüksek bir basınçla akması sonucunda kan basıncının normalinden daha yüksek olmasıdır. Kan, yüksek tansiyon esnasında arter duvarlarına karşı yüksek bir basınçla akar ve bu durumda da kan basıncı 140/90’ın üzerine çıkar. Yüksek tansiyona bağlı olarak da kişilerde baş ağrısı, görüş bulanıklığı, nefes darlığı, kalp ritmi düzensizliği, sık idrara çıkma, burun kanaması ve kulak çınlaması gibi belirtiler görülebilmektedir. 

Yüksek Tansiyon Nedir? Hipertansiyon Nedir?

Yüksek Tansiyon Nedir? Hipertansiyon Nedir?
Yüksek Tansiyon Nedir? Hipertansiyon Nedir?

Yüksek tansiyon, aynı zamanda hipertansiyon olarak da adlandırılıyor demiştik. Kan damarındaki basıncın istenen değerlerden daha büyük olması, hipertansiyondur. Bu değerler ise büyük tansiyonda 140 mmHg ve küçük tansiyonda da 90 mmhG olması durumudur. Tansiyonun yüksek olması durumunda kan damarlarındaki basınç da yükselir. Kanın pompalanmasıyla birlikte atardamar duvarında en yüksek basınç sistolik kan basıncı olarak tanımlanır. Bu da zaten büyük tansiyondur. İstihbarat durumuyla birlikte oluşan en düşük basınç ise diyastolik kan basıncı yani küçük tansiyon olarak tanımlanmaktadır. Kan basıncının ideal değerlerde tanımlanması için büyük tansiyonun 120 mmHg ve küçük tansiyonun ise 80 mmHg olması gerekmektedir. 

Hipertansiyon, aynı zamanda uzun süre boyunca hiçbir belirti göstermeyebilir. Bu durumda ise böbrek, beyin, kalp ve damar sistemleri zarar görmektedir. Aynı zamanda kişide baş dönmesi oluşur, nefes darlığı meydana gelir ve sıkça idrara çıkma gereği de duyulur. Hatta kişide bulanık görme gibi sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. 

Hipertansiyon, öncelikli olarak aşırı tuz tüketimi, hareketsiz bir yaşam, sigara ve alkol tüketimi, obezite, diyabet ve strese bağlı olarak gelişir. Ortaya çıkardığı sorunlar ise baş dönmesi, nefes darlığı, sık idrara çıkma isteği bulanık görme ve benzeri şekilde sıralanabilir. Eğer bu sorunlarla muzdaripseniz, sağlıklı şekilde yaşamaya özen göstermeniz gerekir. Sigara ve alkolü bırakıp, egzersiz yapmaya yönelebilirsiniz. Tabii kilonuzu da her daim dengede tutmanız gerekecektir. 

Unutmayın ki hipertansiyon çoğu zaman hiçbir belirti göstermez. Bunu anlamanız için baş ve ense bölgenizde olan ağrıları, sık idrara çıkma durumunuzu, baş dönmesini, nefes darlığını, çabuk yorulmayı, halsizliği, çarpıntıyı, burun kanamasını, görüşte bozukluğu, göğüs ağrılarını ve kulak çınlamalarınızı takip edebilirsiniz. Yüksek tansiyonun belirtileri arasında bir diğeri de yine vücutta ödem oluşmasıdır. 

Yüksek Tansiyon Neden Olur?

Yüksek tansiyon belirtileri nelerdir konumuzda, şimdi de bu sorunun tam olarak nelerden ötürü kaynaklandığına bakalım. Unutmayın ki hipertansiyona önlem almazsanız bu zamanla çok önemli bir sorun haline gelebilir. Hatta bunun altında birtakım ciddi hastalıkların da kendine zemin oluşturacağını söyleyebiliriz. Bu rahatsızlığın görülme oranı, 50 yaş altı değerlendirildiğinde erkeklerde, 50 yaş üzeri değerlendirildiğinde kadınlarda daha fazladır. 

Yüksek tansiyona neden olan etkenler şu şekilde sıralanabilir;

Obezite: Aşırı kilolu olan insanların %40’ında yüksek tansiyon sorunu vardır. 

Genetik Yatkınlık: Hipertansiyon hastalarının ortalama %60’ının diğer aile bireylerinde de bu sorun vardır. 

Aşırı Tuz Tüketimi: Bu hataya düşen kişilerin yüksek tansiyona yakalanma olasılığı artar. 

Şeker Hastalığı: Diyabet olarak da bilinen bu hastalık, yüksek tansiyonu tetiklemektedir. 

Stres: Birçok sorunda olduğu gibi, yüksek tansiyon sorununda da önemli bir tetikleyicidir. 

Sigara ve Alkol Tüketimi: Yüksek tansiyonu tetikleyen en etkili unsurlar arasındadır. 

Hareketsiz Bir Yaşam Biçimi: Genel olarak hareketsiz bir yaşam sürmek, yüksek tansiyona sebep olur. 

Yüksek tansiyon riski taşıyan diğer rahatsızlıklar ise şu şekilde sıralanabilir; Kalp damar hastalığı olanlar, hamileler, yağlı ve tuzlu besinleri sık tüketenler, diyette yetersiz potasyum, kalsiyum, magnezyum ve protein almak. Uku apne sorunları, böbrek hastaları, doğum kontrol hapları, bazı ağrı kesiciler, steroidler, bazı zayıflama haplarını ve psikiyatrik ilaçları kullanan bireyler, bazı endokrinolojik hastalığı olanlar.

Yüksek Tansiyon Belirtileri

Yüksek Tansiyon Belirtileri
Yüksek Tansiyon Belirtileri

Yüksek tansiyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

Tansiyon yükselmesi baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, burun kanaması, göz kanlanması, görüşte bozulma, kulak çınlaması ve geceleri sık idrara çıkma isteğine neden olur.

Yükselen tansiyon şu belirtilere neden olabilir:

  1. Baş ağrısı ve baş dönmesi
  2. Çift görme ve bulanık görme gibi görüşte bozulma
  3. Burun kanaması
  4. Kalp ritminde düzensizlik
  5. Kas titremeleri
  6. Nefes darlığı
  7. Göğüs ağrısı
  8. Kulaklarda uğultu ve çınlama
  9. İdrar sıklığında artış
  10. Mide Bulantısı
  11. Kusma
  12. Halsizlik ve yorgunluk
  13. Kaygılı ve huzursuz hissetme
  14. Bacaklarda ödeme bağlı şişlik

Yüksek Tansiyon Teşhisi Nasıl Konulur?

Yüksek tansiyon teşhisi koyabilmek için öncelikli olarak detaylı bir muayene yapılması gerekir. Bunun için de elektrokardiyogram, ekokardiyografı ve holterle birlikte 24 saatlik bir kan basıncı izlenimi ile laboratuvar testlerinin yapılması gerekmektedir. Hipertansiyon tanısının sağlıklı bir şekilde konabilmesi için tansiyon ölçümü öncesi yaklaşık 1 saatlik dilim içerisinde hiçbir şeyin yenmemesi gerekir. Kişinin o sürede dinlenmesi, aynı zamanda sigara ve kahveden de kesinlike uzak durması gerekir. 

Kan basıncının olması gereken ideal değerlerin üzerinde olması durumunda yüksek tansiyon sorunu meydana gelmektedir. Eğer ki kan basıncı 140/90 mm Hhg değerlerinin üzerinde olursa, hipertansiyon tanısı konulabilir. Tabii tüm bunlar bir uzmanın kontrolünde gerçekleşeceği için neyin ne şekilde yapılması gerektiğini de yine uzman bilir. Yine uzmanın belirlemesi ile hasta için bir tedavi süreci başlatılır. Henüz bir defa yapılmış tansiyon ölçümüyle de teşhis konulmamaktadır. Unutmayın ki kişinin tansiyonunu tetikleyebilecek birçok farklı faktör mevcuttur. Olası anlık bir heyecan veya panik durumunda da yine tansiyon yükselebilir. Tüm bunlar göz önüne alındığında, doğru tanı ve teşhis sürecinin yaklaşık 2 haftayı bulacağını söyleyebiliriz. Doktor, bu süre içerisinde hastanın tansiyonunu belirli aralıklarla ölçecektir. 

Yüksek Tansiyon Teşhisi Nasıl Konulur?

Yüksek Tansiyon Teşhisi Nasıl Konulur?
Yüksek Tansiyon Teşhisi Nasıl Konulur?

Yüksek tansiyon belirtileri kadar, bu rahatsızlığın tedavi süreci de merak edilmektedir. Hipertansiyon tedavisi, hastanın kan basıncını 140/90 mm Hhg’nin altına düşürme amacını taşır. Bu kapsamdaki tedavinin en önemli adımı ise hastanın yaşam tarzında değişikliğe gitmesidir. Buna ek olarak ilaç tedavileri de uygulanarak bu süreç desteklenir.

Kişinin tedavi süreci esnasında düzenli şekilde egzersiz yapması, kilo kontrolü sağlaması, tuz kullanımı azaltması ve benzeri adımlar, ciddi anlamda destekleyici olacaktır. Hipertansiyon sorunun daha da ileri seviyelerde olması durumunda ise kişinin atardamarlarına işlem yapılır. Böylelikle kan basıncı da kontrol altına alınmış olur. Hipertansiyon için erken tanı gerektirecek sağlık sorunları, sırasıyla inme, kalp krizi ve böbrek yetmezliği olarak sıralanabilir. Hipertansiyon hastalığının erken tanıyla birlikte tedavi altına alınması, kişinin yaşam tarzını etkilemez. 

Yüksek tansiyon tedavisi, kişiye özel olarak yapılır. Bu tedavide kullanılan tansiyon ilaçlarının da aksatılmadan alınması gerekmektedir. Şimdiki dönemlerde kullanılan ilaçlar, kişinin tansiyonunu düzenler, kalp ve damar sistemini korur, böbrek enfeksiyonlarının ise bozulmasını engeller. Bu esnada, kişinin tansiyonu kontrol altına alındığı gibi diğer organlara zarar gelmesi de engellenmektedir. 

Yüksek tansiyon belirtileri konumuza ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “uyuz belirtileri nelerdir konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir